Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

Persoane interesate

duminică, 12 iulie 2009

Cozonaci si pasca moldoveneasca


Ce farmec ar mai avea Pastele fara miros de cozonac si pasca ,totul proaspat copt?
De asta nu duc lipsa...si intr-adevar,ce farmec creeaza mirosul de rom stropit cu vanilie si lamaie,pentru asta si pentru dulceata celorlalte bucate traditionale trebuie sa-i multumesc mamei.
Multumesc mama pentru acesti cozonaci minunati si pentru pasca,la fel de buna si ea.


Materii prime(ingrediente pentru 2 cozonaci moldovenesti):
  • 1 kg faina,
  • 50 g drojdie,
  • 2 pahare cu lapte(aprox 400-500 ml)
  • 100 ml ulei,
  • 150 g unt topit,
  • 8 oua,
  • 300 gr zahar,
  • 2 linguri rom,
  • 2 linguri smantana,
  • 1 lingurita sare,
  • vanilie,
  • coaja de lamaie rasa,
  • 100 gr stafide,
  • un ou pentru uns,
  • putin zahar pentru presarat sau mac.
Mod de preparare:

Din faina cernuta se prepara mai intai maiaua.O parte din faina se opareste cu 3/4 pahar de lapte clocotit,se amesteca bine pana se raceste,se adauga drojdia dizolvata in restul de lapte usor caldut.
Se amesteca bine si se lasa sa creasca.In timp ce maiaua creste se bat galbenusurile la bain marie (se pune o craticioara cu apa pe foc si cand a clocotit se pune deasupra o alta craticioara mai mica in care se bat galbenusurile in baie de aburi)si se amesteca cu sare si zahar pana ce acestea se topesc fara sa se incalzeasca prea tare compozitia.
Se adauga apoi 2 linguri de ulei,rom,smantana,vanilie,stafide si coaja de lamaie.
Dupa ce se amesteca bine se adauga albusurile batute spuma si se pune totul peste maiaua crescuta.Se amesteca usor cu restul de faina si se incepe framantatul care dureaza cam 1/2 ore,pana ce coca nu se mai lipeste de maini.Se incepe incorporatul uleiului amestecat cu untul caldut.Se netezeste la sfarsit coca,se acopera vasul si se lasa sa creasca.O coca reusita creste in circa 4 ore.
Coca crescuta se aseaza in forme unse,

pregatite astfel:se iau bucati de coca,care,dupa apreciere,ar umple formele cam ceva mai mult de jumatate.Se lucreaza pe planseta cu mainile unse cu grasime.Se intinde coca cat lungimea formei,se unge cu unt sau cu ulei si se ruleaza.Rulourile se pot impleti in 2 sau in 3,cozonacul se umple dupa preferinta cu:rahat,nuca,stafide,cacao,mac.
Se coc la inceput la foc domol,iar dupa 1/4 ora la un foc potrivit.Se incearca des ca sa nu stea mai mult de 3/4 ora in cuptor caci va incepe sa se arda.



Atentie!

Rulourile de coca puse in forme,inainte ca acestea sa fie bagate la cuptor,se vor lasa sa creasca in forma timp de o jumatate de ora(pana acestea isi dubleaza volumul)


Din acest aluat se poate prepara si cozonac si pasca,



in cazul in care vrem sa facem pasca,aluatul se intinde intr-o forma rotunda(de tarta) tapetandu-se peretii vasului cu aluat,apoi se pune umplutura care este facuta de regula din:branza de vaci amestecata cu cateva galbenusuri,samantana,stafide si putin gris.
De exemplu,pt o pasca cu dimensiuni normale(cat o forma de tarta obisnuita) se va proceda in felul urmator: o jumatate de kg de branza dulce de vaci se va amesteca cu 3 galbenusuri, cu un pahar mic de smantana din comert,100 gr gris si stafide dupa preferintele fiecaruia.
Dupa ce am umplut pasca o "inchidem" cu o foaie din aluat.Se unge si se tine la cuptor timp de 45 min,de asemenea aluatul,inainte de a fi bagat la cuptor,se tine la crescut in tava.




Niciun comentariu: