Blat( de tort) cu apa
Acest blat de tort l-am "descoperit" intr-un numar al revistei practic in bucatarie,in timp ce cautam reteta perfecta pentru un tort dedicat mamei mele.
Aparent...niciun tort nu l-am gasit asa cum vroiam,ba era prea ciocolatos,prea diplomat sau prea sofisticat,asa ca am "unit" 3 retete.
Reteta acestui blat cu iz de nuca "parlita" in cuptor,reteta unei creme frisco-ciocolatoase si a altei creme incropita cu ceva spuma de unt si piure de castane...si fiind k vorbaria multa nu-i prea buna,sa trecem la fapte.
Pentru ca eu am vrut sa am un tort cu 2 creme,am dublat cantitatile retetei si am copt 2 blaturi pe care le-am taiat in 2,avand astfel un tort cu 3 straturi de crema.
Deci ne trebuie:
8 oua
400 gr zahar
20 linguri apa
400 gr faina
nuci macinate
1 1/2 plic praf de copt
zahar vanilat.
Precatire:
Separam galbenusurile de albusuri si frecam galb. cu zaharul pret de 15 min.
In acest timp adaugam si apa in galb,picatura cu picatura.
Adaugam faina,nucile macinate si "fripte" in cuptor,
zaharul vanilat si praful de copt.
La sfarsit incorporam si albusurile batute spuma si amestecam cu grija.
Turnam compozitia intr-o forma incapatoare de tort( sau coacem blaturile pe rand) unsa si tapetata cu faina.
Coacem pret de 30-40 min,la foc mijlociu.
Comentarii
http://poetagurmanda.blogspot.com/2009/08/tort-sf-ioan.html
1 blat din 9 oua cu cacaua
crema:4 oua se freaca cu 400g zahar 3 minute , se aduaga 300g lapte si se pune pe foc amestecand incontinuu , se adauga imediat 100g lapte caldut in care se dizolva 2 gelatine mici , impreuna cu 2 vanilii. se fierbe doar pana incepe sa se ingroase (foarte putin) dupa care se pune la racit. Intre timp se bate bine 1,2L frisca hopla .
Compozitia rece se toarna incet in frisca batuta, blatul se taie pe la 3 sfert, adica partea de jos trebuie sa fie subtire de 1 deget mic , iar partea de sus sa fie mai groasa deoarce aceea se taie in 11 rigle pe lungime.
Se pune partea de jos aceea subtire netaiata pe un platou se unge cu un strat subtire de crema , se arangeaza 6 rigle de piscot , lasand loc liber de o rigla intre fiecare. intre ele se umple cu crema , si se mai pun cele 5 rigle ramase peste crema adica intercalat sa iasa forma sahului si se pune crema intre ele si se orneaza frumos cu restul cremei se taie doar pe latime.
Pofta buna
Am un baiat in cls a-8-a A si as dori niste informatii pt. banchet,pt 70 de persoane.
3 Kg de carne tocata ajunge(pt piftele)?
Si ce ar trebui sa fac sa fie mai modern:-crochete de cascaval(vreo 2 Kg cascaval)ar fi bn?
Daca aveti niste idei puteti sa mi le transmiteti?Ca as vrea tare mult sa stiu ce ar fi mai gustos si mai frumos...
Daca se poate,as vrea sa fim in permanenta comunicare!!!!...
Multumesc mult si o seara placuta!:*
De asemenea,pentru aperitive te-as sfatui sa mai faci din cascaval nu crochete,ci bulete de cascaval pentru ca ies mai multe si sunt si foarte gustoase.O sa-ti pun si linkul rulourilor cu carnati pregatite de mine,sunt exceptionale si arata si foarte bine: http://poetagurmanda.blogspot.com/2010/07/mancarica-de-mazare-si-rulouri-cu.html
Sper sa-ti ajunga aceste informatii deocamdata,o sa ma gandesc si la alte aperitive interesante,ieftine si gustoase si o sa-ti dau retetele,daca te intereseaza.O
seara placuta!