Mancare de urzici cu usturoi (reteta de post)



Urzicile nu sunt atat de apreciat in bucataria romaneasca,desi sunt destul de ieftine si preparate cum trebuie sunt chiar gustoase.Eu zic ca ar trebui sa va grabiti sa le cumparati din piata chiar acum,caci e sezonul lor si le gasiti cu 3 sau 4 lei kg.
Pun si o mica lista cu efectul lor benefic si alta cu bolile in care consumul de urzici este indicat,daca cautati pe net o sa vedeti ca aceste 2 liste tind sa nu se mai termine.Sper ca v-am convins sa le incercati,macar de dragul sanatatii,plus ca,cu ele puteti gati felurite preparate de post.
CUM ACTIONEAZA URZICA ASUPRA ORGANISMULUI

- Vitaminizeaza si remineralizeaza organismul.
- Elimina starea de anemie.
- Echilibreaza sistemul de aparare al organismului.
- Curata sangele avand efect detoxifiant.
- Actioneaza bactericid limitand sau inlaturand multiplicarea bacteriilor.
- Are efect benefic in bronsite si astm. Fluidifica secretiile bronsice si favorizeaza eliminarea lor prin expectoratie. Combate tusea.
- Stimuleaza metabolismul.
- Stimuleaza secretia bilei, secretia pancreatica, gastrica si intestinala, stimuleaza peristaltismul intestinal si digestia.
- Combate diareea, dizenteria si starile inflamatorii ale mucoasei tubului digestiv.
- Actioneaza impotriva viermilor intestinali,etc.

URZICILE SUNT RECOMANDATE IN URMATOARELE AFECTIUNI:
- Afectiuni renale, ale prostatei si ale vezicii urinare.
- Afectiuni circulatorii.
- Efecte benefice in caz de varice, ulcer varicos sau hemoroizi.
- Afectiuni gastrice, hepatice, intestinale.
- Insuficienta secretorie gastrica, hepatica, pancreatica si intestinala.
- Indigestii, enterita, diaree, dizinterie.
- Ulcer duodenal, litiaza biliara si duodenala.
- Tulburari gastrice datorita abuzului de tutun.
- Retentie urinara, uremie, incontinenta urinara.
- Insuficienta galactogena.
- Hemoptizie, hemoragie interna si uterina, metroragie, menstre neregulate, vaginite, leucoree,etc
Mancare de urzici cu usturoi


Ingrediente:

1 kg urzici proaspete
o ceapa
4 catei usturoi
2 linguri bulion
o lingura faina
1/4 pachet margarina
o cana lapte de soia(daca nu aveti,renuntati la el si inlocuiti-l cu zeama in care au fiert urzicile)

Se curata urzicile de codite si se spala bine sub jet de apa rece,apoi se oparesc timp de 10 min in apa fierbinte.
Intr-o tigaie se topeste margarina(se poate inlocui si cu ulei) si se caleste ceapa tocata marunt,


apoi se stinge cu bulionul dizolvat in putina apa,se adauga urzicile scurse de zeama si tocate fin,asemenea vinetelor coapte.

Intr-un castronel se dizolva faina in laptele de soia si mai apoi se toarna peste urzici,


se lasa sa fiarba putin,pana ce se ingroasa.Pe parcurs,se completeaza cu zeama in care au fiert si se lasa sa fiarba la foc mic timp de 30-35 min.Spre sfarsit se adauga usturoiul taiat feliute mici sau pisat si sare dupa gust.Se serveste cu mamaliga fierbinte.Puteti adauga si un ou ochi,daca nu tineti post.

Comentarii

retete- ina a spus…
de cate ori vad urzici poftesc,cred ca sant super gustoase
yaya6 a spus…
ieri a fost ziua urzicilor si la mine,am facut ciorba de fasole cu urzici,pilaf cu urzici si reteta asta pe care ai facut-o si tu,nu-i asa ca-i buna?,cand nu gasesc urzici eu mai fac din spanac,o zi buna
Alina a spus…
Urzicile sunt foarte bune!
Mai ales cu usturoi sau cu hrean :D
Cand vine sotul acasa, dam o fuga in padure sa adunam o traista de urzici :p
maria mihalache a spus…
Si mama a facut ieri urzici, este perioada lor.
O zi frumoasa!
Craita a spus…
Chiar sunt extraordinAr de bune si sunt la indemana oricui:)

Postări populare