Faceți căutări pe acest blog

Se încarcă...

Persoane interesate

duminică, 30 august 2009

Blat( de tort) cu apa




Acest blat de tort l-am "descoperit" intr-un numar al revistei practic in bucatarie,in timp ce cautam reteta perfecta pentru un tort dedicat mamei mele.
Aparent...niciun tort nu l-am gasit asa cum vroiam,ba era prea ciocolatos,prea diplomat sau prea sofisticat,asa ca am "unit" 3 retete.
Reteta acestui blat cu iz de nuca "parlita" in cuptor,reteta unei creme frisco-ciocolatoase si a altei creme incropita cu ceva spuma de unt si piure de castane...si fiind k vorbaria multa nu-i prea buna,sa trecem la fapte.
Pentru ca eu am vrut sa am un tort cu 2 creme,am dublat cantitatile retetei si am copt 2 blaturi pe care le-am taiat in 2,avand astfel un tort cu 3 straturi de crema.
Deci ne trebuie:
8 oua
400 gr zahar
20 linguri apa
400 gr faina
nuci macinate
1 1/2 plic praf de copt
zahar vanilat.

Precatire:
Separam galbenusurile de albusuri si frecam galb. cu zaharul pret de 15 min.
In acest timp adaugam si apa in galb,picatura cu picatura.
Adaugam faina,nucile macinate si "fripte" in cuptor,

zaharul vanilat si praful de copt.
La sfarsit incorporam si albusurile batute spuma si amestecam cu grija.

Turnam compozitia intr-o forma incapatoare de tort( sau coacem blaturile pe rand) unsa si tapetata cu faina.
Coacem pret de 30-40 min,la foc mijlociu.

12 comentarii:

Anonim spunea...

foarte buna prajitura dar as dori retete din practic multumesc mult

Anonim spunea...

imi place sa fac prajituri si torturi am facut blatu deapa cu crema si e foarte buna iti multumasc pt reteta si te rog frumos daca ai timp sa scri reteta de la practic blat de apa cu crema de mascarpone multumesc mult

Craita spunea...

Buna draga Anonim,ma bucur enorm ca TI-A IESIT BINE SI CA ITI PLACE RETETA.Crema de care spui,am folosit-o la tortul Sf Ioan si este vorba despre crema frisco-ciocolatoasa,uite iti pun un link,acolo o sa gasesti reteta cremei despre care ai indrebat+instructiunile de pregatire:
http://poetagurmanda.blogspot.com/2009/08/tort-sf-ioan.html

Anonim spunea...

Multumesc frumos pentru reteta , iti doresc o duminica frumoasa si iti dau reteta de sah...

1 blat din 9 oua cu cacaua
crema:4 oua se freaca cu 400g zahar 3 minute , se aduaga 300g lapte si se pune pe foc amestecand incontinuu , se adauga imediat 100g lapte caldut in care se dizolva 2 gelatine mici , impreuna cu 2 vanilii. se fierbe doar pana incepe sa se ingroase (foarte putin) dupa care se pune la racit. Intre timp se bate bine 1,2L frisca hopla .
Compozitia rece se toarna incet in frisca batuta, blatul se taie pe la 3 sfert, adica partea de jos trebuie sa fie subtire de 1 deget mic , iar partea de sus sa fie mai groasa deoarce aceea se taie in 11 rigle pe lungime.
Se pune partea de jos aceea subtire netaiata pe un platou se unge cu un strat subtire de crema , se arangeaza 6 rigle de piscot , lasand loc liber de o rigla intre fiecare. intre ele se umple cu crema , si se mai pun cele 5 rigle ramase peste crema adica intercalat sa iasa forma sahului si se pune crema intre ele si se orneaza frumos cu restul cremei se taie doar pe latime.

Pofta buna

Craita spunea...

Multumesc pt reteta,am sa o incerc in curand!

Anonim spunea...

Ceau,am o intrebare daca nu te superi...
Am un baiat in cls a-8-a A si as dori niste informatii pt. banchet,pt 70 de persoane.
3 Kg de carne tocata ajunge(pt piftele)?
Si ce ar trebui sa fac sa fie mai modern:-crochete de cascaval(vreo 2 Kg cascaval)ar fi bn?
Daca aveti niste idei puteti sa mi le transmiteti?Ca as vrea tare mult sa stiu ce ar fi mai gustos si mai frumos...
Daca se poate,as vrea sa fim in permanenta comunicare!!!!...
Multumesc mult si o seara placuta!:*

Craita spunea...

Buna,o sa fac un calcul simplu,eu folosesc pt chiftelute de obicei 500 gr carne tocata si formez chiftelute mici(cam cum as forma niste bulete de cascaval,din acesta compozitie iese 10 portii(asta insemanand cam 3-4 chiftelute de fiecare)daca doresti sa faci un bufet suedez(ceea ce-ti recomand din tot sufletul)cu siguranta iti vor ajunge cele 3 kg de carne.
De asemenea,pentru aperitive te-as sfatui sa mai faci din cascaval nu crochete,ci bulete de cascaval pentru ca ies mai multe si sunt si foarte gustoase.O sa-ti pun si linkul rulourilor cu carnati pregatite de mine,sunt exceptionale si arata si foarte bine: http://poetagurmanda.blogspot.com/2010/07/mancarica-de-mazare-si-rulouri-cu.html
Sper sa-ti ajunga aceste informatii deocamdata,o sa ma gandesc si la alte aperitive interesante,ieftine si gustoase si o sa-ti dau retetele,daca te intereseaza.O
seara placuta!

Anonim spunea...

nultumesc din suflet pt imformati is de mare folos sigur ca ma interenseaza vreau sa iese perfect imi place sa mesteresc in fiecare zi ceva nou am facutfacut si cornuri de brutar si au iesit extraordinare de bune si pufoase am facut si din ele chifle pt plescavita ai retete minunate ieftine si bune iti multumesc inca o data o zi buna sa ai si ai facut piept de pui cu legume mexicane coapte in cuptor daca vrei iti scriu reteta

Craita spunea...

ok.Eu am cateva propuneri de retete pt bufetul suedez.toate retetele sunt gustoase si aratoase.O sa-ti scriu retetele intr-un word,iti pun si imagini si o sa te rog,daca se poate sa-mi dai adresa ta de e-mail ca sa-ti trimit documentul.

Anonim spunea...

iti multumesc din suflet cind vin copiii de la scoala iti trimit adresa de e mail ei ma ajuta eu nus prea priceputa is incepatoare la comp

Craita spunea...

ok:)

Anonim spunea...

buna , acum a venit baiatul meu de la scoala si a zis ca id lui este : thelittlephoenix55 , puteti sa il adaugati ca este cam toata ziua pe mess:) , ms fain:D o zi buna sa ai