Mucenici moldovenesti de post
Aceasta este reteta consacrata de mucenici moldovenesti la noi in familie,sunt foarte aromati pentru ca in faina radem coaja de portocala+coaja de lamaie,de asemenea punem si zahar vanilat si esenta de rom(una de calitate),daca nu tineti post,v-am scris mai jos cum sa procedati pt a obtine cei mai moi si mai pufosi mucenici.Daca nu aveti miere,pt uns faceti un sirop din apa si zahar,iar mierea din siropul pt insiropat puteti pur si simplu sa o scoateti din ecuatie,si cu asta,va doresc pofta mare si spor la framantat!
Din aceasta compozitie mi-au iesit 14 mucenici de marime medie.
Aluat
500 gr faina
20 gr drojdie
250 ml apa
1 lingurita cu zahar
1 plic zahar vanilat
1/2 fiola esenta rom
1 lingura ulei
100 gr nuci macinate
un praf de sare
Sirop:
1 cescuta zahar (125 gr)
4 cescute apa(500 ml)
4 linguri miere
20 gr drojdie
250 ml apa
1 lingurita cu zahar
1 plic zahar vanilat
1/2 fiola esenta rom
1 lingura ulei
100 gr nuci macinate
un praf de sare
Sirop:
1 cescuta zahar (125 gr)
4 cescute apa(500 ml)
4 linguri miere
Daca nu tineti post,folositi 600 gr faina + 2 oua,inlocuiti apa cu laptele si framantati aluatul cu 3-4 linguri unt topit si veti obtine cei mai deliciosi si mai pufosi mucenici posibili:)
- Pune intr-un vas un pumn cu faina.Inmoaie drojdia cu zaharul si putina apa calda,apoi toarna-le in mijlocul fainii,amesteca si adauga putin apa,sa fie ca o smantana.
- Acopera aceasta plamadeala si lasa-o sa creasca 10-15 min.Adauga apoi restul fainii,uleiul,zaharul,mirodeniile si apa calduta.
- Presara putina faina si lasa la crescut o ora.
- Ia acum bucati din el,formeaza suluri,
apoi opturi.
Pune mucenicii intr-o tava unsa cu ulei si lasa-i sa mai creasca putin.Unge-i cu putina miere topita si da-i la copt
- Intre timp,prepara siropul,punand ingredientele la fiert.Da in cateva clocote sa capete putina consistenta.
- Cand mucenicii s-au copt
si s-au mai racorit putin,inmoaie-i repede in siropul fierbinte
si aseaza-i intr-un castron.La sfarsit roarna restul siropului peste ei si presara nuca macinata.
Comentarii
cu tot respectul,Bucurestiul saluta Braila!
Aceasta reteta de coptura galbena imi trezeste niste amintiri frumoase de pe vremea cand eram copil si locuiam in Barbush. De mucenici, imi invitam cele 30 de prietene (Sicuta, Morena, Anisoara etc.) si le serveam cu coptura galbena, unt, ulei, pateu si multe alte bunatati ;)
Cu respect,
N.B.
Da , jos palaria !!!
PS::: n-am mincat niciodata mucenici din astia, dar cred ca sint buni... imi plac cum arata...
O primavara frumoasa cu soare pe cer si in suflet!
nu-ti urez nici acum, ha.
Iti doresc doar sa fii fericita. De restul te ocupi tu . :)