Faceți căutări pe acest blog

Se încarcă...

Persoane interesate

miercuri, 15 iulie 2009

Dulceata de corcoduse.





  • 1 kg de corcoduse   coapte bine
  • 500 gr zahar
  • zeama unei lamai( optional)
In general, proportia fructe - zahar ar trebui sa fie de 1:1, dar mine nu imi place ca dulceata sa fie prea dulce, iar prea mult zahar transforma preparatul intr-un gem/magiun de fructe,poate chiar marmelada, de aceea pentru dulceata mereu folosesc 2 portii fructe si una de zahar, indiferent de cantitati.
Puteti folosi si gelfix pentru dulceturi  care este de fapt pectina extrasa din mar, acest gelfix se gaseste in mai multe variante, 1:1, 2:1,3:1 

Se culeg fructele bine coapte,"sanatoase",pe care le vom spala bine si le vom indeparta samburii.
Asezam fructele in cratita,in straturi,cu zahar printre ele.
Se pune cratita pe foc,la intensitate medie si din cand in cand amestecam in compozitie cu lingura de lemn sau cu spatula special destinata dulceturilor,prevenind astfel prinderea dulcetii de fundul cratitei.
Cand a crescut vascozitatea preparatului,probezi intr-o farfurie rece daca s-a legat,trecand cu o lingura prin mijloc.
Dulceata este gata daca partile nu se mai unesc.
Lasam sa se racoreasca apoi il punem in borcane,in prealabil sterilizate in apa fierbinte si uscate complet.
Infiletam capacele borcanelor,si punem borcanele pe tava aragazului introducandu-le in cuptorul incins dinainte pentru 30 minute.
Se stinge focul si se lasa borcanele sa se raceasca in cuptor,sub nicio forma nu trebuie sa le scoteti afara inainte de a se raci complet,altfel exista riscul sa explodeze capacul borcanului pt ca acestea sunt sub presiune.
O alta metoda mai putin riscanta de a pastra dulceata nealterata este urmatoare:
dupa ce s-a racorit putin compozitia,turnati-o in borcane si infiletati capacul,intoarceti borcanele cu fundul in sus si acoperitile cu o patura,la intervale de 10 min intoarceti-le din nou.Repetati procedeul de cateva ori si depozitati dulceata intr-un loc uscat si racoros.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Nu stiu daca la asezarea cratitei pe foc in compozitie avem numai fructe si zahar sau se mai pune si apa.

Craita spunea...

Salutare!In cratita nu adaugam si apa deoarece isi vor lasa fructele suficient sirop,acest lucru este valabil pt orice tip de dulceata sau gem,ulterior putem adauga putina zeama de lamaie pt gust si aroma,in niciun caz apa,aper ca v-am lamurit:)