Faceţi căutări pe acest blog

Se încarcă...

Persoane interesate

vineri, 18 mai 2012

Cozonac cu aluat oparit





Este prima oara cand incerc aceasta varianta de cozonac si am fost extraordinar de multumita.Reteta imi apartine in totalitate si am incercat sa o realizez , gandindu-ma cum sa obtin un cozonac foarte pufos , care sa se mentina proaspat timp indelungat si care sa-i farmece pe toti.
Rezultatul a iesit cum ma asteptam, asa ca il impartasesc cu voi si sper sa il incercati pentru sarbatoarea Inaltarii Domnului.





Cozonac cu crema de nuca,cacao, stafide si  rahat





Pentru inceput , va dau o lista cu 8 tipsuri pe care trebuie sa le urmati cu sfintenie, astfel incat sa obtineti cozonacul perfect:

  1. Absolut toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, altfel aluatul nu va creste suficient de bine.
  2. Faina trebuie cernuta inainte de a va apuca de lucru, de doua, trei ori, pentru a fi siguri ca este aerata bine.
  3. Aluatul de cozonac se framanta cel putin 30 de minute, cu cat il framantati mai mult, cu atat mai bine, sfaturi pentru framantarea aluatului de cozonac gasiti aici.
  4. Se lasa la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer,trebuie lasat sa creasca circa 2-2 ore si jumatate
  5. Cand il umpleti , aveti grija sa nu saturati aluatul cu umplutura, pentru ca se va lasa la copt  si nu vreti asta.
  6. Daca aveti posibilitatea, incercati sa folositi oua de tara, cozonacul va capata un aspect foarte placut si va fi net superior celui preparat cu oua cumparate din supermarket.
  7. In incaperea in care faceti aluatul trebuie sa fie cald
  8. Laptele batut da o pufosenie deosebita cozonacului, iar galbenusurile si aluatul oparit il impiedica sa se intareasca si sa se invecheasca foarte repede.

Ingrediente pentru un cozonac mare:
  • 550 de grame de faina 000 (pentru cozonac)
  • 4 galbenusuri
  • 200 ml lapte acru/sana
  • 100 ml lapte dulce
  • un cub de drojdie proaspata
  • 100 de grame de unt
  • 200 grame de zahar
  • esenta de rom
  • coaja rasa de lamaie si portocala
  • 1 lingurita rasa de sare
  • 4-5 pliculete de zahar vanilat
  • rahat
  • satfide inmuiate in rom
  • albusurile batute spuma tare cu 4-5 linguri zahar
  • nuca macinata
  • o lingura cu varf cacao

MDP:
Se pune pe foc laptele dulce sa dea in clocot, apoi se toarna intr-un castron peste 50 gr faina si se amesteca energic pentru a nu se forma cocolase.

Intr-un alt bol micut, se dizolva drojdia cu o lingura zahar si foarte putin lapte dulce.Cand s-a racit partial aluatul oparit,(trebuie sa fie inca putin caldut) se adauga si drojdia, se amesteca si se lasa sa creasca 20 min, pana ce face bulbuci.

Intre timp, se freaca bine galbenusurile cu sare

si se incalzeste foarte putin laptele batut, in care am pus si zaharul sa se topeasca.
Cand a crescut maiaua, se cerne restul de faina intr-un lighean incapator, se rastoarna galbenusurile, zaharul vanilat,razatura ,esenta, maiaua si se incepe framantatul adaugand cate putin lapte batut.

Cand s-a format aluatul,


se incepe framantatul cu unt topit , cu mainile unse.
Se lasa aluatul la crescut si cand e gata


se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei.Se imparte in doua.Se face o crema din albusuri batute cu zahar, cacao si nuca macinate.



Se intinde o parte de aluat,

se unge cu crema de nuca


si  se face un rulou.

Celalalt rulou se umple cu stafide si rahat.

Se impletesc cele doua rulouri ,

se pun in forma unsa si tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut.


Se lasa  acoperit,  sa creasca in forma inca 20 min.Se coace in cuptorul preincalzit timp de 45-50 min, pana ce trece testul cu scobitoarea.La sfarsit se pot unge cu putina miere topita, vor capata o aroma foarte placuta.



6 comentarii:

Petreceri copii spunea...

Ce frumos se vede cum a crescut aluatul in lighean! un monstru care asteapta sa fie utilizat :))
Am notat reteta , arata asa de bine cozonacul la final, incat nu am rezistat tentatiei :)

elena deaconu spunea...

este foarte bua aceasta reteta .eu am facut-o de mai multe ori .EXCELENTA!!!FELICITARI CRAITEI!!

elena deaconu spunea...

extraordinara reteta de cozonac cu aluat oparit.eu am facut-o de vreo patru ori,este super super bun acest cozonac.felicitari craitei!!!!!!

elena deaconu spunea...

extraordinara aceasta reteta .am facut-o de mai multe ori.....

elena deaconu spunea...

excelent acest cozonac,l-am facut de mai multe ori .felicitari!

elena deaconu spunea...

super cozonac.l-am facut de mai multe ori.felicitari craitei!!!!!