Nuci cu ciocolata.
Fiecare dintre noi cred ca avem o "mancare de suflet",de fapt este vorba despre o portie de ceva care sa ne aduca aminte de bucuria vietii si a copilariei.
Eu imi aduc aminte cu inima plina de sentimente greu de definit chiar si pentru o poeta,cum intr-o iarna grea,eu fiind mic copil, avand circa 4-5 ani,nu am putut ajunge la bunici,acestia stau cam la 70 km departare de Bucuresti.
Mare mi-a fost bucuria cand am vazut ca pe usa casei mele a intrat tataia.
Om inalt,harnic si plin de putere.
Si cum scoate fiecare bunic cate ceva din traista lui,asa a scos si bunicul nucile aceste pline de ciocolata.
Si cum fiecare copil isi poarta bucuria intr-un fel de"nazbatie",m-am ascuns sub masa din bucatarie si-am mancat mai mult de jumatate din castronul cu prajiturele...
Asa le-am cunoscut prima data gustul si sunt convinsa ca n-am sa le uit niciodata.
Fragede,rustice,date prin zahar cu vanilie si cocos,pline cu crema de ciocolata...cum sa nu le adori 8->
Acum reteta direct de la iubita mea mamaie:
Se intra tiptil,tiptil in debaraua plina cu grane a bunicii si se cerne un ciur plin cu faina,poate unul jumatate,intr-o covata,lighean sau castron incapator.
Se lasa de seara o cana cu lapte sa se acreasca,va zic eu sigur ca are gust mai bun daca il puneti in oala de lut cu smaltul sarit al bunicii.
Se culege cu dibacie un ou din cuibarul gainilor,si gata, ne putem apuca de lucru.
Pentru incput facem un mic cuib in faina unde punem un praf de sare,un pumn plin cu zahar tos,o lingura bicarbonat,oul si mirodenii.
Punem apoi si un pumn plin cu untura.
Incepem sa framantam usor pana se inglobeaza untura pe jumatate,apoi adaugam incetul cu incetul laptele batut
Framantam pana vom observa ca aluatul nu mai cere faina,este tare dar este elastic si usor de modelat.
Se lasa 20 de minute sa se odihneasca.
Apoi formam bilute mici din aluat.
Aceste bilute se pun la copt intr-o forma speciala,pe care o punem pe ochiul aragazului.
Se intoarce forma pe o parte si pe alta si se lasa la copt cam 30 de secunde.
Prajiturelele se scot cu un cutit cu lama subtire,la inceput,apoi vor iesi singure.
Se umplu dupa preferinta cu orice crema.
Se dau prin zahar vanilat si cocos.
Cat despre forma speciala pentru copt,am inteles de la mamaia ca dansa si-a comandat-o la o firma speciala care se ocupa cu fonta sau fier,dar asta a fost acum multi ani,insa ma gandesc ca se pot coace si intr-o forma de waffles,pentru ca procedeul este acelasi si se pot umple la fel de bine cu crema dupa preparare.
Cand curatati marginile prajiturelelor,nu aruncati resturile,sunt delicioase cu lapte,va spun din experienta!
Sunt mai mult decat o mancare de suflet.
Comentarii
EU O SA VREAU SA INCERC RETETA ACEASTA CA ARAT SUPER SI INGREDIENTELE BUNE ..O SATE MAI VIZITEZ
Eu sunt innebunita dupa nuci, la mine in familie Craciunul nu e Craciun daca nu avem nuci pe masa...Mi se par mai bune decat orice tort sau prajitura!
Foarte frumusele formele, n-am mai vazut asa, ale mele sunt un pic diferite.
Pe curand!
Sper sa-mi urmaresti in continuare blogul si sa-mi si incerci retetele cu o reusita maxima, poop si sa auzim numai de bine!