Cozonac cu aluat oparit
Este prima oara cand incerc aceasta varianta de cozonac si am fost extraordinar de multumita.Reteta imi apartine in totalitate si am incercat sa o realizez , gandindu-ma cum sa obtin un cozonac foarte pufos , care sa se mentina proaspat timp indelungat si care sa-i farmece pe toti.
Rezultatul a iesit cum ma asteptam, asa ca il impartasesc cu voi si sper sa il incercati pentru sarbatoarea Inaltarii Domnului.
Cozonac cu crema de nuca,cacao, stafide si rahat
Pentru inceput , va dau o lista cu 8 tipsuri pe care trebuie sa le urmati cu sfintenie, astfel incat sa obtineti cozonacul perfect:
- Absolut toate ingredientele trebuie sa fie la temperatura camerei, altfel aluatul nu va creste suficient de bine.
- Faina trebuie cernuta inainte de a va apuca de lucru, de doua, trei ori, pentru a fi siguri ca este aerata bine.
- Aluatul de cozonac se framanta cel putin 30 de minute, cu cat il framantati mai mult, cu atat mai bine, sfaturi pentru framantarea aluatului de cozonac gasiti aici.
- Se lasa la crescut intr-un loc cald, ferit de curenti de aer,trebuie lasat sa creasca circa 2-2 ore si jumatate
- Cand il umpleti , aveti grija sa nu saturati aluatul cu umplutura, pentru ca se va lasa la copt si nu vreti asta.
- Daca aveti posibilitatea, incercati sa folositi oua de tara, cozonacul va capata un aspect foarte placut si va fi net superior celui preparat cu oua cumparate din supermarket.
- In incaperea in care faceti aluatul trebuie sa fie cald
- Laptele batut da o pufosenie deosebita cozonacului, iar galbenusurile si aluatul oparit il impiedica sa se intareasca si sa se invecheasca foarte repede.
Ingrediente pentru un cozonac mare:
- 550 de grame de faina 000 (pentru cozonac)
- 4 galbenusuri
- 200 ml lapte acru/sana
- 100 ml lapte dulce
- un cub de drojdie proaspata
- 100 de grame de unt
- 200 grame de zahar
- esenta de rom
- coaja rasa de lamaie si portocala
- 1 lingurita rasa de sare
- 4-5 pliculete de zahar vanilat
- rahat
- satfide inmuiate in rom
- albusurile batute spuma tare cu 4-5 linguri zahar
- nuca macinata
- o lingura cu varf cacao
MDP:
Se pune pe foc laptele dulce sa dea in clocot, apoi se toarna intr-un castron peste 50 gr faina si se amesteca energic pentru a nu se forma cocolase.
Intr-un alt bol micut, se dizolva drojdia cu o lingura zahar si foarte putin lapte dulce.Cand s-a racit partial aluatul oparit,(trebuie sa fie inca putin caldut) se adauga si drojdia, se amesteca si se lasa sa creasca 20 min, pana ce face bulbuci.
Intre timp, se freaca bine galbenusurile cu sare
si se incalzeste foarte putin laptele batut, in care am pus si zaharul sa se topeasca.
Intr-un alt bol micut, se dizolva drojdia cu o lingura zahar si foarte putin lapte dulce.Cand s-a racit partial aluatul oparit,(trebuie sa fie inca putin caldut) se adauga si drojdia, se amesteca si se lasa sa creasca 20 min, pana ce face bulbuci.
Intre timp, se freaca bine galbenusurile cu sare
si se incalzeste foarte putin laptele batut, in care am pus si zaharul sa se topeasca.
Cand a crescut maiaua, se cerne restul de faina intr-un lighean incapator, se rastoarna galbenusurile, zaharul vanilat,razatura ,esenta, maiaua si se incepe framantatul adaugand cate putin lapte batut.
Cand s-a format aluatul,
se incepe framantatul cu unt topit , cu mainile unse.
Cand s-a format aluatul,
se incepe framantatul cu unt topit , cu mainile unse.
Se lasa aluatul la crescut si cand e gata
se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei.Se imparte in doua.Se face o crema din albusuri batute cu zahar, cacao si nuca macinate.
Se intinde o parte de aluat,
se unge cu crema de nuca
si se face un rulou.
Celalalt rulou se umple cu stafide si rahat.
Se impletesc cele doua rulouri ,
se pun in forma unsa si tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut.
Se lasa acoperit, sa creasca in forma inca 20 min.Se coace in cuptorul preincalzit timp de 45-50 min, pana ce trece testul cu scobitoarea.La sfarsit se pot unge cu putina miere topita, vor capata o aroma foarte placuta.
se rastoarna pe planul de lucru uns cu ulei.Se imparte in doua.Se face o crema din albusuri batute cu zahar, cacao si nuca macinate.
Se intinde o parte de aluat,
se unge cu crema de nuca
si se face un rulou.
Celalalt rulou se umple cu stafide si rahat.
Se impletesc cele doua rulouri ,
se pun in forma unsa si tapetata cu hartie de copt si se ung cu ou batut.
Se lasa acoperit, sa creasca in forma inca 20 min.Se coace in cuptorul preincalzit timp de 45-50 min, pana ce trece testul cu scobitoarea.La sfarsit se pot unge cu putina miere topita, vor capata o aroma foarte placuta.
Comentarii
Am notat reteta , arata asa de bine cozonacul la final, incat nu am rezistat tentatiei :)