Galuste cu prune
De foarte mult timp vreau sa incerc desertul acesta.Reteta nu exista in repertoriul familiei mele si nici n-am avut placerea sa gust din alta parte.
Ideea unui aluat pufos, umplut cu unele dintre fructele mele preferate si apoi tavalite in pesmet rumenit , mi s-a parut extrem de tentanta, plus ca eram incantata si de review-urile culinareselor care preparau reteta si o postau pe blogul lor. Rezultatul ne-a incantat pe toti, o sa o repet in fiecare toamna, eventual si cu alte fructe, caise, visine, etc.
Gomboti cu prune
1 kilogram cartofi
500 grame făină
150 grame zahăr
cateva linguri de ulei
2 oua
1 praf de sare
1 kilogram prune
500 grame făină
150 grame zahăr
cateva linguri de ulei
2 oua
1 praf de sare
1 kilogram prune
pentru finisat
100 gr unt
200 grame pesemet
scorţişoară dupa gust
4-5 linguri de zahăr
200 grame pesemet
scorţişoară dupa gust
4-5 linguri de zahăr
Se curata cartofii si se pun la fiert in apa cu sare.Cand sunt fierti, se scurg de apa si se dau pe razatoare , sau se paseaza cat sunt calzi.
Se formeaza un aluat din cartofi, faina , zahar, ulei, oua si praful de sare.
Aluatul trebuie sa fie moale si sa nu se lipeasca de degete, la nevoie mai adaugati putina faina sau ulei, dupa caz.
Prunele se spala si se scot samburii. Se pun pret de 20 min intr-un castron, presarand peste ele 5-6 linguri de zahar tos si putina scortisoara.
Se rup bucati din aluat cam de marimea unei nuci si se imbraca jumatatile de prune in el.
Prunele trebuie sa fie bine invelite.
Se fierb in apa clocotita, usor sarata, pana ce se ridica la suprafata.Se scot cu o spumiera si se tavalesc prin pesmetul rumenit in unt
in care ati adaugat scortisoara si zahar.
in care ati adaugat scortisoara si zahar.
Comentarii
imi mai place ca in salata de cruditati cu maioneza ai pus "mar mar" sa nu schimbi nimic , mar marul e ok, mar-para strica tot. :P ( vrei sa fii sotia mea?)
Daca as fi pus si niste ghilimele, s-ar fi inteles ca ma refer la marul natural, cu gust de fruct adevarat, daca tot am pus asa, o sa-ti fac pe plac si nu sterg sintagma, o sa adaug in schimb ghilimelele de rigoare :))
cel mai probabil am gresit la capitolul "aluatul trebuie sa fie moale si sa nu se lipeasca de degete", cred ca am bagat prea multa faina si a devenit prea "tare"...
mai exersez...
mersi..
Daca ti s-a parut ca aluatul era oarecum prea tare atunci, cu siguranta ca oricat le-ai fi fiert , galustele ar fi ramas foarte tari.
La un kilogram de cartofi, intra circa 2 1/2 cani faina( 500 gr cu aproximatie).Aluatul trebuie sa fie moale, maleabil, usor de lucrat cu el, ca o plastelina, nu trebuie sa se lipeasca foarte tare, pentru ca eventual, poti rula aluatul pe masa de lucru infainata si apoi il poti taia in bucati potrivite, sau il poti modela direct in mainile tale ,de asemenea infainate.