Faceți căutări pe acest blog

Se încarcă...

Persoane interesate

luni, 14 ianuarie 2013

Tort Dobos




Este prima oara cand prepar acasa acest tip de tort si am fost complet multumita de gustul obtinut. Mi-a iesit mult mai fin si mai delicios decat cel din cofetarii, plus ca am fost fericita stiind ce am pus in el si ca l-am facut cu propriile manute.Nu mi-a iesit insa destul de aratos. Din pacate, cuprinsa de febra pregatirilor pentru Revelion, am uitat complet sa aleg cea mai buna si perfecta  foaie pentru finisare, iar ultima era deja un pic cam rupta, asa ca a iesit cum vedeti. Data viitoare o sa fiu mai grijulie :) Voi sa nu-mi urmati exemplul si incercati sa-l faceti sa arate perfect, ca doar merita, avand in vedere gustul sublim!

Tort Dobos cu 18 straturi







Foi:

 10 oua
10 linguri de zahar
10 linguri faina

Crema:

6 galbenusuri
10 linguri zahar
400 gr unt
2 linguri cacao
o esenta de rom de buna calitate


Bati cele 10 albusuri spuma, apoi adaugi treptat cele 10 linguri de zahar.
Dupa ce ai batut bine, adaugi cele 10 galbenusuri frecate in prealabil cu un praf de sare si amesteci usor cu o lingura de lemn. Pui si cele 10 linguri de faina, in ploaie. Din aceasta compozitie coci pe rand 9  foi pe dosul tavii de aragaz, 

tapetat cu hartie de copt sau cu margarina si faina. (Dureaza foarte putin sa se coaca fiecare foaie in parte, circa 5-10 min)
Pe tava mea au intrat cam 6 linguri fara varf de compozitie. Dupa ce sunt coaptescoti foile de pe tava, ajutandu-te de un cutit mai lunga daca nu ai folosit hartie decopt. Se pastreaza pe un platou cu hartie de copt intre ele, altfel se lipesc unele de celelalte.
Bati galbenusurile si zaharul pe baie de aburi. Pand s-a topit zaharul adaugi si cacaoa si amesteci bine. Lasi sa se raceasca, apoi amesteci crema cu untul care a stat la temperatura camerei si a fost frecat spuma. Adaugi si esenta. Tai foile pe lungime si obtii 18 bucati: alege cea mai buna foaie pentru final, iar restul umplele cu crema. 
Nu uita! Opreste putina crema si pentru a imbraca marginile tortului.
Pregatesti apoi glazura: topesti  5 linguri de zahar pe foc, apoi intinzi caramelul peste foaia pastrata. Cu un cutit pe care-l treci prin apa rece, trasezi triunghiuri in foaia cu caramel. Asezi foaia pe tort dupa ce s-a racit caramelul, apoi il ornezi cu crema ramasa.


9 comentarii:

Gabriela spunea...

Vai, cat ai mai muncit! Trebuie sa fi fost tare bun! Nici eu nu am facut tort Dobos pana acum. Ma sperie foile!

Paula Gafitescu spunea...

Wow, ce de foi!! Ai muncit ceva, felicitari!! Dobosul era preferatul meu cand eram copil, si acum imi place mult-mult dar n-am indraznit inca sa-l fac...asa ca servesc o portie delicioasa de la tine!

Craita spunea...

Fetelor, chiar nu dureaza atat de mult. BLATUL este constituit din foi pandispan, adica albusuri batute spuma, galb, zahar si faina, si fiind atat de subtiri se coc imediat. Mai mult dureaza asamblatul. Va pup si merita sa-l incercati!

Mihaela spunea...

Inainte sa citesc ca are 18 straturi chiar le-am numarat, nu mi-a venit sa cred cata radare ai avut ! Felicitari, arata excelent !

Craita spunea...

Draga Mihaela, am copt doar 9 foi, dupa care le-am taiat pe lungime si am obtinut 18, nu cred ca mi-a luat mai mult de 40 de minute coacerea lor...

Cristina spunea...

Cred ca esti modesta... imi pare multa munca aici! Dar sunt convinsa ca merita tot efortul!!!

Mirela Goleanu spunea...

Preferatul meu ! :) Arata super bine !

Rochii de club spunea...

Un tort superb si rafinat! Cata rabdare ai sa faci asa o bunatate :), te admir sincer!!!

Craita spunea...

Multumesc din suflet pentru aprecieri! Mi-ar placea sa am mai mult timp liber si indemanare ca sa fac mult mai multe retete deosebite, dar mai am mult de lucru pana sa ajung acolo unde imi dorec :)