Ciorbita de fasole-reteta de post
Daca tot a venit asa brusc toamna poate va incumetati sa fierbeti o fasole.Nu stiu cum sunt altii,dar eu n-as refuza un asa rasfat nici daca afara ar fi 50+ C,mai ales daca e servita langa o salata de ardei copt...
Pt a mai scurta din timpul prepararii si a evita "bataile de cap" o sa va dau cateva ponturi(bine,daca le stiati deja,va rog sa nu va suparati :d)
-de preferat,fasolea se tine la inmuiat in apa rece timp de 12 ore
-bicarbonatul de sodiu se poate folosi cu succes la fragezirea si inmuierea diferitelor alimente.Se adauga in timpul fierberii 1 lingurita bicarbonat la 1 l apa -nu adaugati sare in apa in care fierbe fasolea,decat spre sfarsit,cand ciorbita e aproape gata
-daca scade apa in care fierbe fasolea ,adaugati intotdeauna doar apa fiarta
Ing:
un castronel cu fasole
2 morcovi mari
2 ardei grasi,unul rosu si unul verde
2 cepe
2 cartofiori micuti
1-2 foi dafin
o lingura bulion
Eu am facut varianta de post,dar daca doriti puteti adauga si ceva carnita afumata in ciorba si va fi si mai gustoasa!
Mdp:
Se pune fasolea la fiert in 5 l apa rece,cand apa a dat in clocot,dam focul mic si mai asteptam 30 min,apoi scurgem apa si adaugam peste fasole apa fiarta.Asteptam sa se inmoaie bine boabele de fasole si apoi putem adauga legumele taiate cuburi cat mai mici,in afara de ceapa care se pune intreaga.Cand fasolea si celelalte legume au fiert,scoatem ceapa si adaugam dafinul.Intre timp tocam o ceapa micuta,o calim in 2 linguri ulei,apoi adaugam o lingura bulion.Turnam ceapa peste fasole si lasam sa ma fiarba 1-2 minute.La sfarsit saram ciorbita si o presaram cu patrunjel tocat fin.Am servit-o cu smantana si salata de ardei copt.O bunatate!
Pt a mai scurta din timpul prepararii si a evita "bataile de cap" o sa va dau cateva ponturi(bine,daca le stiati deja,va rog sa nu va suparati :d)
-de preferat,fasolea se tine la inmuiat in apa rece timp de 12 ore
-bicarbonatul de sodiu se poate folosi cu succes la fragezirea si inmuierea diferitelor alimente.Se adauga in timpul fierberii 1 lingurita bicarbonat la 1 l apa -nu adaugati sare in apa in care fierbe fasolea,decat spre sfarsit,cand ciorbita e aproape gata
-daca scade apa in care fierbe fasolea ,adaugati intotdeauna doar apa fiarta
Ing:
un castronel cu fasole
2 morcovi mari
2 ardei grasi,unul rosu si unul verde
2 cepe
2 cartofiori micuti
1-2 foi dafin
o lingura bulion
Eu am facut varianta de post,dar daca doriti puteti adauga si ceva carnita afumata in ciorba si va fi si mai gustoasa!
Mdp:
Se pune fasolea la fiert in 5 l apa rece,cand apa a dat in clocot,dam focul mic si mai asteptam 30 min,apoi scurgem apa si adaugam peste fasole apa fiarta.Asteptam sa se inmoaie bine boabele de fasole si apoi putem adauga legumele taiate cuburi cat mai mici,in afara de ceapa care se pune intreaga.Cand fasolea si celelalte legume au fiert,scoatem ceapa si adaugam dafinul.Intre timp tocam o ceapa micuta,o calim in 2 linguri ulei,apoi adaugam o lingura bulion.Turnam ceapa peste fasole si lasam sa ma fiarba 1-2 minute.La sfarsit saram ciorbita si o presaram cu patrunjel tocat fin.Am servit-o cu smantana si salata de ardei copt.O bunatate!
Comentarii