Oua rosii vospite cu foi de ceapa



Iata ca suntem in Saptamana Patimilor, si cum in mod traditional ouale de de Paste se vopsesc in Joia Mare, vreau sa va propun astazi cea mai simpla si mai naturala metoda de vopsire a oualor-oua rosii vopsite cu foi de ceapa.

Nu este o regula a zilei exacte in care sa le vopsim, dar eu prefer aceasta zi pentru ca imi place sa planific munca astfel incat sa nu ma aglomerez cu totul in ultima zi din saptamana. Ouale le fac Joia, apoi drobul, aperitivele( covrigei, saratele, biscuiti, cornulete, etc)  Vinerea, iar cozonacii si pasca le las pentru ultima zi pentru ca vreau sa fie cat mai proaspete.

Pentru aceasta metoda, eu recomand sa se stranga frunzulitele uscate ale cepelor atat galbene, cat si rosii din timp, se pun la uscat si se pastreaza intr-un loc uscat si aerisit pana cand le vom folosi. Pentru o culoare frumoasa si cat mai rosie, recomand  ca cel putin trei sferturi din foi sa fie de la ceapa rosie. Mie imi place sa gatesc si cate o tocanita de ceapa in Saptamana Mare, ca tot este si de post, si putem folosi frunzele ramase imediat pentru vopsirea oualor.

Oua rosii vospite natural cu foi de ceapa



Ingrediente


foi de ceapa galbena si rosii de la aprox 2 kg ceapa
3-4 l apa
o lingura sare
5 linguri otet
15-20 oua cu coaja cat mai alba
frunzulite si floricele pentru decor
ciorap de dama nou


Se clatesc frunzele de ceapa lejer apoi se pun la fiert in apa pentru cel putin 30 min, impreuna cu o lingura de sare.  

Intre timp, se degreseaza ouale cu apa si detergent lichid, iar dupa ce lichidul a fiert si s-a inrosit considerabil , se pun ouale la fiert pentru 10 minute . 

Se pune si otetul in apa inrosita se se stinge focul, lasand ouale sa se raceasca in acel lichid.
Daca doriti sa faceti diverse modele pe oua, 


dupa ce le-ati degresat, se pune cate o frunzulita sau floricica pe ou, si se baga in ciorap curat de dama care a fost innodat strans la capete.




Dupa ce ouale s-au racit in lichid, se scot cu o spumiera si se lasa la uscat, apoi se ung imediat cu ulei sau grasime animala pentru a capata un luciu frumos.



Sper ca v-a placut aceasta reteta si o veti incerca daca nu acum, macar pentru Pastele urmator.
Odata ce a-ti incercat-o, va asigur ca nu veti mai dori sa vopsiti ouale in niciun alt fel!!!!













Comentarii

Postări populare