Cornulete romanesti
Imi tot povesteau mama si bunica despre niste prajiturele bune,bune facute cu untura si dulceata ,pe care le facea strabunica mea.Odata am avut ocazia sa-mi intalnesc si strabunica si bineinteles ca i-am cerut reteta,dar "cum-necum" am pierdut-o,insa am regasit-o in aceeasi varianta aici.Si dupa 10 ani de cand nu le-au mai gustat,au avut ocazia sa le incerce pe ale mele,care se pare ca au iesit la fel de bune ca si acelea.Iar despre ele,ce sa va spun,sunt atat de bune incat nu o sa le puteti rezista oricat v-ati dori,sunt fragede,parfumate si dulci...de salivezi numai vazandu-le...dar au un mare pacat:Sunt foarte CALORICE :)
Aluat
200 gr untura de porc (cam 4 linguri,untura nu poate fi inlocuita cu unt sau alt tip de grasime)
460 gr faina alba
2 pliculete praf de copt
2 linguri otet
9-10 linguri apa
150 gr zahar pudra vanilat
Umplutura:
magiun de fructe( o dulceata foarte groasa,care sa nu curga din lingura,eu am folosit de visine)Se freaca cu o lingura untura cu praful de copt stins cu otet si apa pana
compozitia e omogena, va arata ca o maioneza.
Se aduga faina si se framanta cu mana pana aluatul e omogen. Daca aluatul e faramicios si simtiti ca nu se "leaga" cand il framantati, adaugati 1 lingura de apa. Framantati apoi macar 5 minute aluatul, acesta nu trebuie sa se lipeasca de maini.
Pe masa de lucru intindeti hartie de copt si pudrati-o cu faina. Intindeti dintr-o bucata de aluat o foaie subtirica. Decupati marginile ca sa obtineti un dreptunghi mare.
Pe latura mica, la 2 cm de margine puneti umplutura folosindu-va de o lingurita.
Umplutura sa fie de vreo 2 cm. Rulati dinspre capat aluatul peste umplutura si cand umplutura nu se mai vede, cu un cutit ascuti taiati foaia chiar pe langa zona de suprapunere. Trageti ruloul obtinut putin mai in spate si apoi taiati cu un cutit subtire si ascutit bucatele de cca 2-3 cm.
Asezati cornuletele in tava acoperita cu hartie de copt. Repetati pana terminati dreptunghiul. Apoi repetati cu celelelate 3 bucati de aluat.Dati la cuptor la 180C pentru 30 minute. Cornuletele nu trebuie sa se rumeneasca. daca iese putina umplutura afara la margini (mai ales la dulceata) e ok, dupa ce le pudrati cu zahar vor arata bine. Cand le scoateti din cuptor, le treceti fierbinti prin zahar pudra vanilat.
Comentarii
j'adore cette recette
bonne soirée