Turte
Hey,salutari tuturor!Ma bucur nespus ca m-am intors in blogosfera :)
Stiu ca am lipsit mult timp,dar mi-am luat si eu o mini vacanta si am plecat la bunici, si apoi am mai fost si la munca si am avut si niste probleme cu netul,dar se pare k acum s-a rezolvat totul.
Asa ca astazi o sa va prezint reteta de turte a bunicii mele,pe care o savurez de fiecare data cand ma duc la dansa,cu cea mai mare placere.Eu sunt intotdeauna prima care gusta din ele si-mi plac atat de mult incat mananc una goala,fierbinte si apoi inca una alaturi de lapte batut si poate cine stie,daca mai intra,o mananc si pe a 3,tot eu :)
Simplu,simplu de tot se fac :)
Cerni intr-un castron multa faina,cam un kg,presari putina sare,o lingura cu bicarbonat de sodiu si amesteci bine.Apoi incepi sa framanti turnand cu o cana de 0.5,lapte batut sau iaurt de casa.Aluatul trebuie sa iasa cam ca cel de paine,elastic si ferm.
Se lasa 15 minute sa se odihneasca,apoi se rup bucati de aluat de marimea unui mar care se intind pe planseta infainata,
in forma rotunda,astfel incat sa incapa intr-o tigaie teflonata.
Se coc pe aragaz intr-o tigaie neunsa,la foc mediu sau pe plita de afara,daca aveti una.
Se coc pe o parte, se intorc si pe cealalta parte.
Sunt delicioase calde,sunt bune si reci si au un miros specific,care mie una imi seamana a miros de tara si copilarie.
Enjoy!
Si niste imagini cu mama si buni,una cu bunicu si una cu surioara mea(pentru ca imi iubesc enorm familia...)
Comentarii
mie imi plac asa,mai putin umflate,parca seamana mai mult a turte :)
O zi buna!
Draga Delia,n-am incercat taiteti copti,dar tare imi mai place sa-i mananc asa cruzi,sau in ciorba,sa fie taitei lati...si mi se par cel mai bun fel de mancare!
Nu înțeleg legătura dintre lungul șir de comentarii pe care le-ați postat și această nevinovată rețetă de turte. Totodată, în calitate de cititor de bloguri culinare, sunt total împotriva dezbaterilor politice în aceste locuri, puține dealtfel, care au rămas încă neafectate de politică.
Știam că dragostea trece prin stomac, dar acum și politica?
În al doilea rând, deși vă înțeleg perfect nemulțumirea cu privire la situația dumneavoastră financiară și a românilor în general, nu consider ca această rețetă a fost postată din sărăcie, chiar autoarea acestei postări afirmând următoarele: "Asa ca astazi o sa va prezint reteta de turte a bunicii mele,pe care o savurez de fiecare data cand ma duc la dansa,cu cea mai mare placere.Eu sunt intotdeauna prima care gusta din ele si-mi plac atat de mult incat mananc una goala,fierbinte si apoi inca una alaturi de lapte batut si poate cine stie,daca mai intra,o mananc si pe a 3,tot eu".
În ultimul rând, nimeni nu obligă pe cineva să prepare o rețetă. Nu sunteți obligată nici măcar să o citiți.
Vă doresc multă sănătate.
si eu mananc la mamaia mea aceste turte si vreau sa-ti spun ca sunt grozave. chiar cautam reteta pentru ca mi-ar placea s-o fac candva si sa stii ca nu din saracie ci pentru ca sunt foarte bune si-mi amintesc de copilarie. daca vrei sa cumperi din magazine, nu te retine nimeni, e problema ta, dar din cand in cand, unii dintre noi mai preferam si ceva fara e-uri si facute de mana noastra cu dragoste.
Cisteina, glutationul şi sulfatul de sodiu sunt alte E-uri care se găsesc în alimentul de bază al românilor. "Sulfatul de sodiu - E 514 - afectează vezica biliară, lactatul de calciu - E 327 - prezintă printre efecte adverse stări de hipercalcemie şi insuficienţă renală, acidul fumaric - E 297, acidul acetic - E 260 şi cancerigenul acid citric E 330. În total, într-o pâine regăsim până la 34 de E -uri", mai spune medicul Mencinicopschi.
Nutriţioniştii spun că pe piaţa românească nu există vreun sortiment de pâine care să nu conţină E-uri, astfel că pentru a preveni intoxicarea organismul cu aditivi alimentari, specialiştii ne recomandă să citim cu atenţie eticheta.
"Calitatea şi tradiţionalitatea pâinii depind şi de tehnologia de fabricaţie. Ca urmare a deprecierii calităţilor de panificaţie ale grâului, în ultima vreme se utilizează, pentru fabricarea pâinii, din ce în ce mai mult amelioratori de panificaţie, fapt ce ne afectează sănătatea", indică prof. dr. Mencinicopschi.
In al doilea rand, chiar daca toate acestea ar fi ale mele, " soba groaznica" si" ceaunul de ma apuca plansul", tot m-as considera un exemplu de gospodina. Pentru ca mai ales oamenii simpli, saraci care muncesc pe branci, mai ales aceia sunt oameni gospodrai. Si cu asta te rog sa nu-mi mai vizitezi blogul, daca iti fac greata postarile mele si lucrurile cu care ma mandresc. Iar alta data cand mai comentezi anumite postari ar trebui sa iei mai intai cateva lectii de limba romana, mai exact, de punctuatie si exprimare a frazelor!!!
P.s " rautaceoase" se scrie "rautacioase"
Cu pretuire pentru toti cei ce respecta ,,radacinile,, romanilor! Gina